Scurt îndrumar de military scifi

După cum știți, și ca cititor, și ca scriitor sunt pasionat de military scifi, un subgen SF foarte rar pe la noi, prin România. Ca urmare slab cunoscut, motiv din care m-am gândit să-l explic nițel și astfel, poate, să-l promovez, printr-un articol în Helion. Care sună cam așa:

Military science-fiction este SF-ul despre o situație militară, descrisă cu înțelegerea corectă a felului în care viețile și caracterele militarilor diferă în mod fundamental de viețile și caracterele civililor. Este un SF care încearcă să descrie realist militarii, într-un context science fiction. Nu se referă la „vânătoarea de gândaci”. Se referă la indivizi umani sau din alte specii, prinși fără scăpare într-o situație de război și carnagiu.”

David Weber (istoric militar și autor celebru în SUA pentru seria military scifi Honor Harrington)

Subgenurile de SF sunt foarte greu de definit clar, pentru că nu există niște granițe evidente; dar o să încercăm să ne lămurim puțin împreună ce-i cu SF-ul militar, un gen destul de absent în România. În esență, military scifi este o sub-ramură a SF-ului space opera, una concentrată pe experiența militarilor, în timpul și/sau după război. Dacă space opera este o dramă epică de mare anvergură, desfășurată într-un viitor distant, caracterizat de o vastă expansiune în spațiu și, de obicei, de relații mai mult sau mai puțin prietenoase între diverse specii, cu tehnologia mult mai puțin importantă decât personajele și aventurile spectaculoase, MilScifi se nișează pe o secțiune mult mai îngustă din acele viitoruri extensive.

Mai exact, pe militarii profesioniști – de unde și prima distincție clară față de Space Opera, care descrie aventurile unor civili și ocazional ale unor militari neprofesioniști (recruți sau forțați de împrejurări). „Aventuri” este al doilea cuvânt cheie: dacă SpaceOp mizează, la o scară mai mare sau mai mică, pe factorul „Wow!” și, de multe ori, pe teatralism și un fel de vodevilism (gândiți-vă la Han Solo, de exemplu), MilScifi se ia mult mai în serios și, frecvent, de-a dreptul în tragic.

restul în Helion, aici – link

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s