Păreri

Am adunat mai jos o parte dintre părerile despre ce am scris anul (și jumătate) care a trecut de la debut. Să le vedem!  

(AD – Alex Despina în Nautilus, ACG – AsassinCG pe blog, LDB – Lucian Dragoș Bogdan pe blog, CV – Cristi Vicol în Helion, CIB – Ciprian Ionuț Baciu în Helion)

Pentru început: ”Miloș Dumbraci, revelația acestei prime jumătăți a anului.”; ”nu ar fi rău să parcurgeți nici câteva dintre celelalte povestiri ale sale pentru a înțelege mai bine la ce mă refer atunci când vorbesc despre originalitate.” (AD) ”pot spune că Miloș Dumbraci este revelaţia acestui an în materie de povestiri scrise de autori români. Dacă n-aţi apucat, citiţi-i creaţiile.” (ACG)

Și acum despre texte:

TRISTEȚE (schița de debut): Imaginile sunt bine unse și se înlănțuie perfect. La acest nivel, autorul stăpânește scriitura și reușește să evite capcana emfazei, alunecând controlat către melancolie. Felicitări autorului și mult succes mai departe. (CV) N-am ce-i reproşa, din niciun punct de vedere. Sunt plăcut surprins că au încăput atât de multe în atât de puţine cuvinte. Şi autorul este şi debutant. (ACG)

SUFLET DE ARȚAR: Textul este bun. Din start am observat faptul că autorul scrie bine, natural, proza are un ritm excelent, povestea e simplă, dar interesantă. Personajele sunt vii. (CV) Impecabilă. Aşa ar trebui să arate o povestire. Aşa trebuie să se potrivească rândurile de final cu restul textului. (ACG)

ZMB: Dialogul e natural, personajele sunt credibile, iar interacțiunea dintre cei doi decurge perfect. Nu doresc să vă stric surpriza lecturii. Eu am fost plăcut impresionat. (CV) Autorul ne-a încântat în ultima vreme cu povești îndrăznețe, în care dă dovadă de multă imaginație, arătându-se totodată că are la dispoziție și mijloacele artistice necesare fructificării lor, și nici de această dată nu se dezminte. Așteptăm de la autor și alte povestiri cel puțin la fel de bune, care să-l propulseze în primul eșantion al literaturii române de ficțiune. (AD) Cea mai bună povestire a acestui număr. (ACG) Ceea ce îmi place la acest autor este modul în care îmbină, cu naturaleţe, teme deja uzate şi aflate, aparent, pe tărâmuri diferite, rezultând un amestec incitant şi extrem de proaspăt. În cazul de faţă, înlocuirea zombilor cu zembi nu reprezintă doar o facilă alterare literară, ci o perspectivă inedită şi cu anumite implicaţii filozofice. La fel, grefarea instituţiei Inchiziţiei într-o societate socialistă mi se pare foarte reuşită. (LDB)

LUIZIENII: Intrigile continuă la curtea Regelui Soare, cu comploturi, trădări şi răsturnări de situaţie, într-o acţiune care pare o reflectare clockpunk a aventurilor muşchetarilor lui Dumas. Complexitatea firului narativ şi atenţia în oferirea de detalii relevante mă fac să citesc cu plăcere acest text serializat. (LDB)

JACK ȘI MOARTEA ANKYLOZAURULUI: Poate că nu este cea mai bine scrisă povestire din numărul 87 al revistei Nautilus, dar este cu siguranță cea mai interesantă și intrigantă (AD) Nu e o lectură ușoară pentru că firul narativ conține călătorii în timp și clone, concepte greu de manevrat și cu care nu prea mă împac. Dar mi-au plăcut ideea și deznodământul (ACG) Povestea porneşte aparent banal, dar devine foarte repede interesantă prin implicaţiile pe care le prezintă autorul. Elementele originale aduse de ea se adaugă unui stil plăcut, care m-a captat. (LDB)

MINȚI DE DIAMANT: Un nou text de Miloş Dumbraci care-mi place. Un viitor credibil, o intrigă condusă cu multă abilitate şi o miză care creşte tot mai mult pe măsura parcurgerii textului. (LDB)

TRIȚII DE PE JAWDAH: Fascinant subiect. Mi-a plăcut cum sunt strecurate subtil mici detalii de background. Una din cele mai bune povestiri citite de mine vreodată – am parcurs-o de câteva ori şi de fiecare dată m-a impresionat tot mai mult. (ACG)

CAL MECANIC LA REGE, ȘAH: Încă o “povestire de război”, de această dată mai originală decât cele anterioare, prin prisma universului în care se desfăşoară. L-am găsit chiar fascinant, poate vom vedea mai multe povestiri situate în acea lume. (ACG)

DINCOLO, BEZNA: Recitirea a amplificat sau scos la iveală însemnătatea narativă a unor detalii pe care le-am perceput inițial ca având rol exclusiv de a întregi atmosfera. (ACG)

PIEILE DE FIER: O nouă povestire proaspătă, bine scrisă, cu idei împletite într-un mod interesant. (LDB) Îndrăzneață și grandioasă, m-a dus cu gândul către diverse romane/serii fantasy scrise în cheie epică. Finalul este cel ce trebuie să fie. (ACG) Avem de-a face cu o lume complexă, situată la granița incertă dintre science-fiction și impresionism, personaje stranii, cu care puteam rezona doar într-o mică măsură și la nivel elementar, căci cu ele nu împărtășim decât anumite nevoi primare. Iar dacă la toate acestea mai adăugăm și acțiunea explozivă, putem lesne deduce că facem referire la o povestire cu adevărat reușită. Universul creat de Miloș Dumbraci este și de această dată unul marcat de originalitate și imaginație, acesta părând a fi și punctul forte al autorului. (AD)

MOLOKAN: universul narativ propus este consistent, original și, cu o tensiune crescută între personaje, poate crea premisele unui sfârșit al lumii deopotrivă mistic și antrenant. (CIB) Autorul are idei şi ştie să povestească. (LDB)

LAMĂ ALBĂ, TĂIȘ NEGRU: La fel ca în alte texte ale sale mai vechi, autorul găseşte combinanţia superbă de idei aparent ireconciliabile, care dau textului său o notă de prospeţime şi originalitate, la care se adaugă ritmul trepidant. (LDB)

OMĂT ROȘU ÎN KAPERKA: am fost plăcut surpins de eleganța frazelor. Atmosfera este inspirat sugerată prin imagini și elemente atent creionate. Finalul este reușit, deznodământul credibil, personajele bine reliefate, cu o dinamică verosimilă și nu pot decât să îl felicit pe Miloș Dumbraci, rămânând cu speranța că voi avea bucuria să întâlnesc astfel de povestiri cât mai des. (CIB) Autorul a ajuns deja la o scriere matură, complexă, iar ingredientele cu care ne-a obişnuit din celelalte proze – culoare locală, ritm şi tensiune – dau savoare textului. (LDB)

Nu am respectat normele academice pentru citare, dar sper că o să mă iertați, nefiind lucrare de doctorat, ci doar laudă de sine…

Reclame

5 gânduri despre „Păreri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s